Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?

kaygı ve anksiyete bozukluğu tedavisi ankara

Anksiyete, yani kaygı bozukluğu genel bir endişe durumudur. Gelecekte meydana gelebilecek herhangi bir tehlike hakkında yaygın endişeyi ifade eder. Korku, bir tehlikeye karşı verilen bir alarm tepkisidir. Anksiyete ise insanların stresli durumlara karşı verdiği korku tepkisi ve yaşadığı panik duygusudur.

Kaygı bozukluğu anlamına gelen anksiyete, beyin tarafından var olan korkunun nasıl işlendiğiyle ilgili bilişsel bir süreçtir. Aslında korku ve anksiyete, herkesin zaman zaman deneyimleyebileceği duygulardır. Ancak, aşırı ve uzun süreli olduğunda kaygı bozukluklarına yol açar. Bu yüzden yaşamı zorlaştırır.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında örneğin çarpıntı, nefes alma güçlüğü, hızlı nefes alma vardır. Ayrıca ellerde ve ayaklarda titreme, aşırı terleme, sıkıntı, heyecan da belirtiler arasındadır. Anksiyete anında kişi, aniden kötü bir şey olacakmış hissi yaşar.

Kaygı Bozuklukları Nelerdir?

Genel olarak ifade edecek olursak anksiyete bozukluklarının farklı türleri vardır. Yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluklar, travma sonrası stres bozukluğu, özgül fobiler bunlar arasında en önemlileridir. Bunların yanı sıra sosyal kaygı bozukluğu ve panik atak bozukluğu gibi farklı çeşitleri de vardır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Yaygın anksiyete bozukluğu kısaca, sürekli ve aşırı bir şekilde uygun olmayan endişe durumunu ifade eder. Tehlikenin var olmadığı durumlarda dahi tehlike algısı devam eder. Bu algı kişinin günlük yaşamına ciddi ölçüde zarar verir.

Bu bozukluğa genellikle huzursuzluk, aşırı heyecan ve kolay yorulma eşlik eder. Ayrıca düşüncelerin yoğunlaşmasında zorluk vardır. Kas gerginliği ve uyku bozukluğu gibi belirtiler de söz konusudur. Yaygın anksiyete bozukluğu genellikle erken yaşlarda başlar. Üstelik kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır.

Kaygı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisi genellikle ilaç ve psikoterapinin bir kombinasyonundan oluşur. Ek olarak, gevşeme teknikleri ve nefes alma egzersizleri gibi yöntemler de yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl yardımcı olabilirim?