Aile Terapisi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

aile terapisi ve uzman psikologlar çankaya

Aile terapisi son yılların en çok ilgi gören terapi hizmetlerinden biri. Aile üyelerinin birlikte katılımıyla gerçekleşen bu terapi yönteminde sorunlar birlikte ele alınıyor. Zorlukları aşmak için çözüm yolları ve öneriler birlikte geliştiriliyor. Aile bireylerini psikososyal açıdan geliştiren bu terapi, aile bağlarını güçlendiriyor. Siz de aile terapisi almayı düşünüyorsanız konuya ilişkin bazı noktaları merak ediyor olabilirsiniz. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler konulu bu yazımızda sizler için küçük bir rehber hazırladık.

Aile Terapisi Nedir?

Öncelikle aile terapisinin tanımından biraz bahsedelim. Kısaca belirtmek gerekirse aile terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişimi geliştiren ve sorunların çözümüne katkı sağlayan bir terapi yöntemidir. Alanında uzman bir psikolog rehberliğinde gerçekleştirilen bu terapide en önemli amaç, aile içindeki ilişkileri güçlendirmektir. Bu sayede aile bireylerinin psikososyal gelişimleri ivme kazanır ve sorunların üstesinden gelmek için birlikte çaba sarf ederler.

Her ailede zaman zaman çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Aile bireyleri bu sorunları çözmede yetersiz kaldığında aile danışmanlığı hizmetlerine başvurmak gerekir. Bu yönüyle aile terapisi aslında önemli bir işlevi karşılamakta. Toplumun temeli olan aile içindeki sorunları uzman bir psikolog rehberliğinde ele alıp çözüm yolları geliştirmek, aile bireyleri arasındaki bağları güçlendirir. Empati yetenekleri ve anlayış düzeyi arttıkça sorunlar daha kolay çözüme kavuşur.

Aile içindeki ilişkileri ve dinamikleri anlamak için aile terapisi kavramları ve yöntemleri birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almakta. Nitekim aile üyelerinin duygusal ihtiyaçlarını karşılayan ve iletişim sorunlarını çözümleyen bu terapi, günümüzde en çok aile içi çatışmaları önlemek için tercih ediliyor. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bu önemli bir noktadır.

Ailede psikososyal açıdan daha sağlıklı bir ortam oluşturmayı sağlayan aile terapisiyle siz de ailenizle yaşadığınız çatışma ve sorunları çözüme kavuşturabilirsiniz. Nitekim aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında terapinin faydalarını unutmamalısınız. Gerçekten de aile terapisi bütünlük gerektiren bir yaklaşıma sahiptir. Gerektiğinde evlilik terapisi, cinsel terapi ve diğer terapi yöntemleri konusunda da yönlendirme yapar. Daha sağlıklı bir aile ortamı için bu imkanlardan yararlanabilirsiniz.

Aile Terapisine İlgi Neden Artıyor?

Son yıllarda aile terapisine yönelik ilginin hızlı bir artış ivmesi içinde olduğunu görmekteyiz. Bu durumun çeşitli nedenlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Her şeyden önce modern yaşam, aile bireylerini artan stres ve baskıyla karşı karşıya getiriyor. Ailede çatışmalar arttıkça aile terapisi çeşitleri daha fazla ilgi görüyor. İş hayatının yoğunluğu stres düzeyini artırırken sosyal medya kaynaklı faktörlerle aile içindeki iletişim sorunları artıyor. Tabii bu durum, aile terapisi önerileri konusunda da artış meydana getirmekte.

Aile terapisine yönelik ilginin artmasının bir diğer nedeni, toplumda artan farkındalıklardır. Yakın döneme kadar aile sorunlarıyla başa çıkma konusunda bireyler genellikle tek başına çözüm arama yoluna giderdi. Oysa günümüzde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri konusunda farkındalıklar oldukça yüksek. Uzman aile terapisti rehberliğinde gerçekleşen terapilerle aile bireyleri, duygusal ihtiyaçlarını daha iyi anlıyor. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunları unutmamalısınız. 

Diğer taraftan, bu konuda sosyal medya ve geleneksel medyanın etkisini de unutmamalıyız. Son yıllarda televizyon dizileri ve programlar, filmler, sosyal medya araçları ve benzeri etkenlerle aile terapisi danışmanlık hizmetleri oldukça popüler hale geldi. Bu araçlar aile içi sorunların çözüm yolları için terapi ve danışmanlık hizmetlerinin önemini vurguladıkça talep artıyor. Eskiye oranla günümüzde hemen her yaş ve meslek grubundan insanın aile terapisi danışmanı önerileri ile ilgilendiğini görmekteyiz.

Bu bağlamda önemli bir diğer neden de son yıllarda online terapi hizmetlerinin daha fazla ilgi görmeye başlamasıdır. Koronavirüs pandemisinden sonra online terapi etkinlikleri daha geniş bir kitlenin dikkatini çekmeye başladı. İster eşler arasında olsun, ister çocuklar veya ebeveynler ile çocuklar arasındaki sorunlarda online terapi hızlı, kolay ve ekonomik bir seçenek olarak öne çıktı.

Günümüzde aile terapisi hizmetleri içinde online aile terapisi hizmeti de büyük ilgi görmekte. Dolayısıyla aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunu da dikkate almanızda yarar var. Dahası, aile terapisi ve online terapi desteği alanında eğitim almak isteyenlerin de sayısı hızlı bir artış ivmesi içinde.

Aile Terapisi Nasıl Olur?

Bugüne kadar aile terapisi etkinlikleri içinde yer almadıysanız bu sürecin nasıl gerçekleştiğini merak ediyor olabilirsiniz. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bu konuyu da kısaca ele alacağız. Her şeyden önce bu terapi şekline aile üyeleri birlikte katılır. Bu yönüyle aile terapisi, diğer terapi çeşitlerinden farklılaşır.

Terapist rehber gözetiminde gerçekleştirilen seanslarda aile üyeleri arasındaki ilişkiler, sorunlar, çatışma ve diğer konular gözden geçirilir. Aile terapisi oturumları sırasında katılımcılar, konulara ilişkin duygu ve düşüncelerini rahatça ifade etme imkanı bulur. Böylelikle birbirlerini daha iyi anlamaya başlarlar. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında buna da özellikle dikkat etmelisiniz.

Bu süreçte terapist, aile üyeleri arasındaki etkileşimi gözlemler. Bu gözlemler, sorunların esas kaynaklarını tespit için önemlidir. Aynı zamanda da ortak çözüm önerileri geliştirmeye imkan sağlar. Aile terapisi seansları sırasında katılımcıların duygusal açıdan daha sağlıklı bir denge kurmaları önemlidir. Bunun için kişisel sınırlarını belirleme ve doğru iletişim yöntemleri konusunda destek gerekir.

Kullandığı farklı yöntemlerle aile terapisi, katılımcıların bu bağlamda doğru bir ilerleme göstermesi için çeşitli yönlendirmeler yapar. Aile içinde sağlıklı ve destekleyici ilişkiler geliştirmek için terapistin kullandığı yöntemler, aile terapisinin başarı şansını doğrudan etkiler. İlişkilerde olumlu ve kalıcı değişiklik elde etmek için aile üyelerinin bu sürece isteyerek ve özveriyle katılması önemlidir.

Aile Terapisi Seansları Ne Kadar Sürer?

Bugüne kadar aile terapisine katılmamış olanlar, aile terapisi kaç seans sürer diye merak etmekte. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bu noktayı da kısaca ele alalım. Genel olarak ifade edecek olursak şunu söyleyebiliriz. Başvurucunun talebi, aile içindeki sorunların niteliği, terapiye katılanlar ve zaman faktörüne bağlı olarak aile terapisi seanslarının sayısı ve süresi değişiklik gösterir.

Seanslar genellikle haftalık oturumlar şeklinde gerçekleşir. Ancak farklı türden aile terapisi modelleri daha sık görüşmeyi de gerektirebilir. Dolayısıyla aile terapisi kaç seans sürer konusunda kesin bir sonuca varmak güçtür. Aile terapisi için nereye başvurulur diye merak edenler, hizmet almak istedikleri kurumla ilk görüşmede bu tür bilgilere ulaşmak ister. Fakat terapinin seyri ve gelişen ihtiyaçlar süreçte önemli değişiklikleri gündeme getirebilir. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunları da dikkate almalısınız. 

Aile terapisi nasıl yapılır ve ne kadar sürer diye merak edenler şu noktayı unutmamalı. Seansların gerçekten verimli olması için aile üyelerinin duygularını özgürce ifade etmeleri gerekir. Ayrıca birbirlerini anlamaları da şarttır. Aile terapisi ne kadar sürerse sürsün, tüm süreçte bu temel noktaları dikkate almak gerekir. Böylelikle aile terapisi psikolojik destek hizmetleri daha etkili sonuçlar vermeye başlar. Sağlıklı iletişim becerileri ve bakış açıları geliştikçe seanslar daha faydalı olur. Bu da çözümlere ulaşmayı kolaylaştırır.

Aile Danışmanlığı ve Terapi Seansında Neler Konuşulur?

Ailenin yaşadığı sorunların niteliğine bağlı olarak oturumlarda farklı birçok konuyu ele almak mümkündür. Bu yönüyle aile danışmanlığı ve terapi hizmetlerinin içeriği geniş bir yelpazeye sahiptir. Örneğin evlilik sorunları, aile içi şiddet, duygusal istismar bunlar arasında en yaygın konulardır. Ayrıca psikoseksüel zorluklar, madde kullanımı, çocuk yetiştirme zorlukları, yeme bozuklukları gibi sorunlar da oturumlarda ele alınan konular arasında yer almakta.

Aile danışmanlığı ve rehberlik uygulama örnekleri, bu gibi birçok başlığı kapsar. Aile terapisti sorunları bütünlüklü bir bakış açısıyla incelerken bireysel ihtiyaçları ve kişilerin yaşadığı duygusal zorlukları da ele alır. Bu yönüyle terapist aslında bireylerin kendi duygusal ihtiyaçlarını anlamaları ve farkındalıklarını artırmalarını da sağlar.

Bu bakımdan, sağlıklı bir aile ortamında güçlü bir aile dinamiği oluşturmak için konuşulması gereken tüm konular terapi seansları sırasında konuşulur. Aile terapisi danışman gözetiminde devam ettikçe sorunların temeline inilir. Çözüm odaklı aile terapisi teknikleri sayesinde katılımcılar birlikte çözüm üretme isteği duyar. Böylelikle birlikte hareket ederler ve aile içindeki uyum ve mutluluk artar.

Aile Terapisinde Hangi Teknikler Kullanılır?

Aile terapilerinde en çok aile ilişkileri terapisi ve bireysel davranışçı terapi yöntemleri kullanılır. Nitekim aile ilişkileri terapisi evli çiftler veya evlilik öncesinde yaşanan sorunlar için danışmanlık desteği sağlar. Aile terapisi uzman psikolog gözetiminde gerçekleşen bu terapide ilişki dinamikleri ele alınır. Bireysel davranışçı terapi yöntemi ise aile bireylerini yanlış ve zararlı davranış şekillerinden uzaklaştırmayı hedefler. 

Bu tekniklerin yanı sıra aile sistemleri yaklaşımı, duygusal odaklı terapi ve çözüm odaklı yaklaşım da terapi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bazı durumlarda psikodinamik yaklaşım ve diğer tekniklerden de yararlanmak gerekir. Aile terapisi ve evlilik danışmanı, ihtiyaç duyduğu durumlarda farklı teknikleri birlikte uygular. En etkili aile terapisi yaklaşımları sayesinde terapi süreçleri daha başarılı geçer. 

Aile Terapisine Tek Başına Gidilir Mi?

Evli çiftler aile terapisi almak istediğinde terapiye tek başına gidilip gidilmeyeceğini öğrenmek ister. Genel olarak şunu söylemek gerekir ki aile terapisi, aile üyelerinin birlikte katılımıyla gerçekleşir. Ancak terapist, çeşitli nedenlerden dolayı aile bireylerini tek tek dinlemeyi isteyebilir. Veya eşlerden biri terapide yer almak istemediği için terapinin diğer eşle gerçekleşmesi de mümkün.

Bununla birlikte, aile terapisinden tam ve etkin şekilde verim almak için üyelerin birlikte katılımı gerekir. Ki bu nokta aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında en önemli noktalardan biridir. Eğer eşiniz veya çocuğunuz terapiye katılmak istemiyorsa bu konuda etkili bir iletişim dili kullanarak gerekli iknayı sağlamalısınız. Böylelikle süreç daha sağlıklı ilerler ve daha etkili çözüm yolları açığa çıkar.

Aile Terapistine Tek Başına Gitmenin Sakıncaları Nelerdir?

Eşiniz eğer aile terapisine katılmak istemiyorsa sorunların çözümü konusunda büyük bir fırsatı kaçırıyor olabilirsiniz. Çünkü aile terapisi, sorunları çözmek için en ideal ortamı sunar. İster yeni çiftler için olsun isterse uzun yıllardır evli kişiler arasındaki sorunlar karşısında aile terapisinin faydaları fazladır. Ne var ki eşlerden biri katılım göstermediğinde sorunlar tek taraflı ele alınır. Bu da empati ve anlayış göstermede, ilişkileri güçlendirmede yetersizliğe neden olur.

Bu bakımdan, aile terapisine tek başına gitmenin terapinin etkisini azaltacağını söylemek mümkün. Aile terapisinin en etkili uygulamalarında katılımcılar birbirlerinin duygu ve düşüncelerini anlama fırsatı elde eder. Aile içindeki farklı bakış açılarının yol açtığı çatışmaları gidermenin en etkili yolu budur. Duygusal ihtiyaçları anlamak, endişeleri gidermek için seanslarda birlikte yer almak gerekir. İletişimi ve etkileşimi geliştirmek için aile terapisinde mutlaka aile üyeleri birlikte yer almalı. Dolayısıyla aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunları unutmamalısınız. 

Aile Terapisini Kim Verir?

Aile terapisi ile ilgili bilgiler arasında en çok merak edilen konulardan biri de bu terapiyi kimin verdiğidir. Bu terapi hizmetini lisanslı aile terapisti veya bir psikologdan alabilirsiniz. Aile terapistleri, bu konuda psikolojik destek sağlamak üzere özel eğitim almış kişilerdir. Kazandıkları profesyonel bakış açısı sayesinde sorunlarla başa çıkmak, iletişim becerilerini geliştirmek gibi çalışmaları başarılı şekilde yerine getirirler.

Aile Terapistine Ne Zaman Başvurulur?

Aile içindeki sorunlarla mücadelede zorluk çektiğiniz durumlarda aile terapistine başvurabilirsiniz. Örneğin aile içindeki çatışmalar, başvuruların en yoğun olduğu konulardan biridir. Ayrıca boşanma, bağımlılık, çocuk yetiştirmede karşılaşılan sorunlar da aile terapistine ihtiyacı artırır. Kayıp ve yas dönemleri, duygusal ihtiyaçlar ve benzeri birçok sorun karşısında aile terapistine başvurabilirsiniz. Bu noktada ne kadar erken aksiyon alırsanız o kadar başarılı sonuçlar elde edersiniz.

Aile Terapisi İşe Yarar Mı?

Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında ele alacağımız konulardan biri de aile terapisi işe yarıyor mu konusudur. Aslına bakarsanız, diğer terapi şekillerinde olduğu gibi bu konuda da terapistin donanımı önemlidir. Ayrıca seansların verimliliği, katılım ve devam durumu gibi birçok konuyu da dikkate almak gerekir.

Eğer uzman bir aile terapistine başvurur ve seanslara etkin şekilde katılırsanız başarılı sonuçlar alırsınız. Üretilen çözüm yolları konusunda sorumluluk gösterirseniz aile terapisi mutlaka işe yarar. Fakat ehil olmayan kişiler tarafından verilen ve verimlilik koşullarına özen gösterilmeyen terapi seanslarının başarı şansı düşük olacaktır.

Aile Terapisi Ücreti Ne Kadar?

Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında üzerinde durmak istediğimiz bir diğer konu da terapi ücretlerinin ne kadar olduğudur. Bu konuda en önemli değişkenler terapistin deneyimi, uzmanlıkları, terapi şekli ve süresidir. Aile terapisi ücreti genellikle saatlik ücret şeklindedir. Ancak saatlik ücretin yanı sıra daha kısa süreli seanslar için de farklı ücretler söz konusudur. Bu konuda en doğru bilgiyi, aile terapisi uzmanı veya terapi merkeziyle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Terapi merkezlerinin saatlik seans ücretlerini farklı kriterlere göre tespit ettiğini söyleyebiliriz. Terapistin nitelikleri ve terapinin kapsamına bağlı olarak seans ücreti değişir. Ayrıca terapinin yüz yüze veya online olması da seans ücretlerinde farklılaşmaya yol açar. Genel olarak ifade edecek olursak online aile terapisi seans ücretleri daha düşüktür. Yüz yüze aile terapisi ücretleri online terapiye oranla daha yüksektir. Ancak bu konuda en güncel bilgileri terapi merkeziyle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Online Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında önemli konulardan biri de online aile terapisidir. Bu terapi yöntemi, teknolojinin imkanlarından en güzel şekilde yararlanmakta. Bu sayede günümüzde birçok ailenin tercih ettiği bir yöntem haline geldi. Geleneksel aile terapisinden farklı olarak online aile terapisinde katılımcıların fiziksel bir mekanı paylaşmalarına gerek yoktur. İnternete bağlı cihazlarla gerçekleşen çevrimiçi terapiler, tıpkı yüz yüze terapide olduğu gibi başarılı sonuçlar doğurmakta.

Aile üyelerinin farklı lokasyonlarda olması terapiye ulaşma konusunda önemli bir engeldir. Ayrıca iş temposunun yarattığı güçlükler de bazen ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu gibi nedenlerle siz de online aile terapisi seanslarına katılım sorunu yaşayabilirsiniz. Dahası aile içi sorun ve çatışmaların yoğun olduğu evliliklerde anlık desteğe ihtiyaç yüksektir.

Bu gibi durumlarda aileler için online terapi hizmeti hayati bir işleve sahiptir. Siz de bu gibi durumlarda online aile terapi seansı hizmetini tercih edebilirsiniz. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunu unutmamalısınız. 

Günümüzde online aile terapistleri birçok kişi için önemli bir ihtiyacı karşılamakta. Yüz yüze terapiye sıcak bakmayan veya vakit bulamayanlar için bu yöntem en ideal alternatif. Üstelik online aile terapisinin geleneksel terapiye oranla önemli bir diğer avantajı da şudur. Son derece esnek bir terapi sürecine imkan sağlar. Dolayısıyla katılımcılar diledikleri her an terapiste online olarak bağlanarak seans alma imkanına sahip. Böylelikle aile içinde anlık gelişen durumlarda bile aile terapistine danışıp çözüm üretme imkanı oluşmakta. 

Aile Terapisi Nereden Alınır? 

Eğer aile terapisi hizmetinden yararlanmak istiyorsanız bu hizmeti nereden alabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Aile terapisi almak için farklı seçenekleri tercih etmek mümkün. Ancak terapi sürecinden etkili sonuçlar almak için mutlaka alanında uzman kişi ve kurumları tercih etmelisiniz. Aile terapistinin konuyla ilgili aldığı eğitimler ve kurumdan terapi desteği alan başvurucuların memnuniyet düzeyi bu konuda önemli ipuçları sağlar. Aile terapisi almadan önce bilmeniz gerekenler bağlamında bunları da dikkate almalısınız. 

Emin Terapi Merkezi olarak aile terapisi alanında güçlü deneyimlere sahibiz. Alanında uzman ekibimizle bugüne kadar sayısız aile terapisi seansı gerçekleştirdik. İster yüz yüze olsun isterse online aile terapisi talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ankara merkezli Emin Terapi aile ve çift terapisi hizmetimizden dilerseniz yüz yüze yararlanabilirsiniz. Veya arzu ederseniz online aile terapisi başvurusu ile zaman ve mekan engeli olmadan da bu hizmetten yararlanmanız mümkün. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl yardımcı olabilirim?