Malignant (Kötü Huylu) Narsisistik Kişilik Özellikleri

malignan kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu

Ciddi bir patolojik narsisizm seviyesi olan malignant narsisistik kişilik, farklı kişilik bozukluğu çeşitlerinin bileşiminden oluşur. Kötü huylu narsisizmde antisosyal kişilik bozukluğu, paranoyak özellikler ve sıklıkla sadist özellikler bir aradadır. Narsisistik kişilik bozukluğu öncelikle büyüklük, hayranlık arayışı ve empati eksikliği ile teşhis edilir. Oysa kötü huylu narsisizmde saldırganlık en belirgin özelliktir. Antisosyal ve diğer bozukluklarla birleştiğinde kötü huylu narsisistik kişilik özellikleri birçok soruna yol açar.

Malignan karakter özelliklerinde benmerkezcilik ve diğer insanlara karşı anlayışsızlık vardır. Başkalarını anlamada ciddi sorunlar yaşayan kötü huylu narsisistik kişilik yapısında saldırgan davranışlar belirgindir. Ayrıca manipülatif davranışlar ve başkalarına hükmetme arzusu konusunda da ısrar yüksektir. Hatta bu kişiler, bu konuda son derece zalim olabilirler. Dolayısıyla kötü huylu narsisistler, onları başkaları için tehlikeli kılan özelliklerin en kötüsüne sahiptirler.

Kötü Huylu Narsisistik Kişilik Özellikleri 

Kötü huylu narsistlerin temel kişilik özellikleri, birçok ruhsal bozukluk etrafında şekillenir. Bu yüzden malign narsizm bozukluğu tedavisi en zor kişilik bozukluğu çeşitlerinden biridir. Antisosyal, paranoyak ve saldırgan davranış özelliklerinden dolayı kötü huylu narsisistik kişilik yapısı, normal narsisistik kişilik bozukluğundan (NPD) önemli ölçüde farklılaşır. Aynı zamanda da daha riskli ve zararlı davranışlar meydana getirir.

Şişirilmiş Öz Önem Duygusu

Kötü huylu narsisistik kişilik özellikleri arasında en önemlilerinden biri, kişinin kendisini olduğundan çok daha fazla önemli hissetmesidir. Onurlu öz imajın abartılması, şişirilmiş bir öz önem duygusuna neden olur. Görkemli bir öz imaj sahibi malign narsist kişiler, bu yüzden antisosyal ve paranoyak davranışlara yönelir. Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri güçlü kişilerde diğer bozukluklar da daha güçlü şekilde ortaya çıkar.

Kötü huylu narsisistik bozukluğa sahip kişiler, diğer insanlardan üstün oldukları için özel bir muameleyi hak ettiklerine inanır. Sağlıklı bir öz-iddianın aksine, büyük ölçüde kibre sahiptirler. Bu durum, kendi isteklerini başkalarınınkinden üstün tutmalarına yol açar. Bu nedenle çatışmalara girmekten kaçınmazlar. Başkalarına zarar veren veya onları mutsuz eden kararları çok kolay şekilde alırlar.

Kötü huylu malignant narsisistler, yüksek öz önem duygusu ve kibir nedeniyle her zaman ilgi odağı olmak ister. Kimsenin veya hiçbir şeyin bu konuma meydan okumasına izin vermezler. Birden fazla kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde tepkilerin derecesi daha yüksektir. Bu yüzden saldırganlık eğilimi de fazladır. Sahip oldukları kibir nedeniyle gerçeği görme güçlüğü çekerler. Bu da onları kolayca patolojik yalancı konumuna getirir.

Öfke, Saldırganlık ve Sömürü

Diğer narsisizm türleri gibi, kötü huylu narsisizm de kişinin bencilliğinin mutlaklığı ve şefkatin tamamen yokluğu ile tanımlanır. Ancak, kötü huylu narsisistler bunu diğer insanları kişisel çıkarları için kullanarak daha da ileri götürürler. Başkalarının duygularını hisseden ve buna göre tepki veren gerçek empatiye sahip insanların aksine, bu tür karakterler duyguların farkında olsalar da bunları, isteklerini elde etmek için göz ardı ederler.

Kötü huylu narsisistik kişilik yapısında empati olmadığı için sorumluluk duygusu yoktur. Yüksek kibir düzeyi, bu kişileri öfkeye ve saldırgan davranışlara sürükler. Birincil ve ikincil narsizm çeşitlerinde kişi, eylemlerinin yıkıcı sonuçlarından endişe duymaz. Bunun yerine, başkaları üzerinde kurduğu duygusal ve fiziksel sömürüyü devam ettirmek ister. Eylemlerini rasyonel nedenlere dayandırması, karşı taraf üzerinde psikolojik şiddet ve manipülasyonla sonuçlanır. Bireyde değersizleştirici kişilik bozukluğu da varsa yaratacağı sonuçlar çok daha kötü noktalara ulaşır.

Paranoya ve Sadizm 

Kötü huylu narsisizmi diğer narsisizm türlerinden ayıran temel özelliklerden bir diğeri paranoyadır. Nitekim kötü huylu bir narsisist, genellikle diğer insanlardan oldukça şüphe duyar. Hatta şüphe için hiçbir neden olmasa bile bu yöndeki düşüncelerini kontrol güçlüğü yaşar. Diğer insanların onu ele geçirmeye çalıştığına inanan malignant narsisist, sürekli şüphe nedeniyle saldırgan davranışlar göstermeye başlar. Paranoya arttıkça kişinin kendini savunmacı, şüpheci ve saldırgan davranışları da artmaya başlar.

Kötü huylu malign kişilik bozukluğu yaşayanlar, çevrelerindeki her şeyi tehdit olarak algılar. Bu algı, herkese ve her şeye karşı aşırı otorite kullanmaları için temel oluşturur. Bu da onları zaman içinde sadist davranışlar gerçekleştirmeye iter. Bu yönüyle kötü huylu narsisistler, diğer narsisist bozukluk çeşitlerinden farklılaşır. Nitekim narsisizmin diğer türlerinde paranoya ve sadizm yoktur. Oysa kötü huylu narsisistik kişilik yapısı bunlara eğilimlidir.

Malign narsisist bozukluğu olanlar, güç algılarına zarar veren kişilere karşı daha paranoyakça ve saldırgan davranışlar gösterir. Onlara zarar vermekten büyük haz alırlar. Bu saldırganlık, fiziksel olduğu kadar sözlü veya duygusal taciz yöntemleri ile de olabilir. Bu yüzden kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu olanlarla ilişki kurmak çok zordur. Bu kişiler, kendi konumlarını korumak adına kolayca gaslighting, manipülasyon ve diğer psikolojik baskı biçimlerini uygular.

Aldatma ve Hak Sahipliği Duygusu 

Beklendiği gibi, kötü huylu narsisin başlıca aracı manipülasyondur. Son zamanlarda, genellikle istediklerini elde etmek için etki taktiklerini kurnazca kullanan kaçak insanlar giderek artmakta. Bu, bir tarafın aldatma, pohpohlama veya güç uygulayarak manipülasyon yapmasını gerektirir. Kötü huylu narsisistler, başkaları üzerindeki otoritelerini sürdürmek için karmaşık manipülasyon ağlarıyla onları aldatır. Kendi kişiliklerini desteklemek için aldatmaya karşı doğal bir eğilim içindedirler.

Buna karşın, hak sahipliği duygusundan geri durmazlar. Bireyin kendisini sürekli olarak yüceltme duygusu içinde olması, kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliklerinden biridir. Bu yüzden bu kişiler düşüncelerinde çok hak sahibidirler. Üstün varlıklar olduklarına inandıkları için kendilerine özel statü, ilgi ve otorite verilmesi gerektiği fikrini taşırlar. Bu düşünceleri sonucu ileri derecede kişilik bozukluğu yaşarlar.

Malign huylu karakter bozukluğuna sahip kişilerde bu tür hak sahibi olma duygusu, başkalarını manipüle etme ve onlara karşı yıkıcı olma hakkına sahip oldukları inancını yaratır. Empati eksikliği ve kibirle birleştiğinde bu düşünceler, kişiyi çevresi için son derece zararlı hale getirir. Kendilerine hiçbir yasanın işlemeyeceğine inanmaları, sahip oldukları suç eğilimini artırır. Etraflarında her istediğini yapan kişiler göremediklerinde öfke ve saldırganlık eğilimleri artar.

Kırılgan Benlik ve Öfkeli Benlik

Kendileriyle dolu gibi görünmelerine rağmen kötü huylu narsisist kişiler aslında çok güvensiz kişilerdir. Bu yüzden her zaman eylemlerinin diğer insanlar tarafından onaylanmasını isterler. Başkalarının takdirine güvenme eğilimindedirler. Bu durum, eleştiri veya reddedilmeye karşı onları aşırı öfkeli hale getirir. Bu tür durumlarda derin bir aşağılanma hissi duyarlar ve kaçıngan kişilik özellikleri gösterirler. Fakat öz saygılarına yönelik en küçük bir tehdit algısını bile en sert şekilde bastırmak isterler.

Kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğuna sahip olanların abartılı tepkileri için “narsisistik öfke” ifadesi kullanılır. Bu öfke genellikle, çeşitli tehditler ve sözlü taciz ile açık saldırganlıkla sonuçlanır. Hatta tehdit kaynağını planlı bir şekilde yok etmeye kadar varır. Dolayısıyla kötü huylu narsistlerle ilişki her zaman için belli bir risk taşır. Bu tür konularda zarar görmemek için farkındalıkları yüksek tutmak gerekir.

İlişkilerde Kötü Huylu Narsisizm

Kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerin aile, iş ve arkadaşlık ilişkilerinde çeşitli sorunlarla karşılaşma ihtimali yüksektir. Nitekim bu kişilerin davranışlarında istikrar yoktur. Belli bir an sevimli ve nazik davranırken başka bir an kontrolden çıkabilirler. Aşırı kibir ve öz benlik duygusu onları saldırgan yapar. Paranoyayı tetikleyen en küçük bir gelişme bile türlü şiddet yöntemlerine başvurmalarına neden olur. Bu yüzden, çevrelerindeki kişiler farkına bile varmadan kendilerini toksik bir ilişkinin içinde bulabilirler.

Romantik İlişkiler

Kötü huylu narsisistler, romantik ilişkilerde kontrolcü ve duygusal tacize eğilimli manipülatif aylaklardır. Sürekli şefkat ve ilgi yoluyla bir ilişki isterler. Literatürde buna “tarikat benzeri aşk” denir. Ancak kurbanlar tuzağa düştükleri anda onları duygusal tacize maruz bırakırlar. Özellikle kadınlar, eşlerinin devam eden manipülasyon döngüsünde kendilerini çaresiz hissetmelerine neden olan sorunlardan dolayı büyük mağduriyetler yaşar. Bu gibi durumlarda aile terapisi için seans örnekleri ile terapi desteği faydalı olur.

Empatik olarak kalpsiz kötü huylu narsisistik kişilerde sadist eğilimler fazladır. Bu yüzden partnerin hayatı önemli duygusal ve psikolojik tacizlere sahne olur. Kötü huylu narsisistlerde farklı kişilik bozuklukları çeşitleri bazen bir arada ortaya çıkar. Bu yüzden kötü huylu bir narsisist, partnerine hükmetmek ve onu kontrol etmek için bazen sınır tanımaz. Partnerini daha iyi kontrol etmek için ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırır.

Sosyal izolasyon nedeniyle kurban, bu durumdan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği çevresinden göremez. Bunun sonucunda ortaya çıkacak yıkım çok şiddetli hale gelir. Dolayısıyla kişilik bozuklukları sınıflandırılması içinde kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu en tehlikeli olanlarından biridir. Üstelik tedavisi de en zor bozukluklardan biri olarak kabul edilir.

İşyeri Dinamikleri

Malignant narsist bozukluğa sahip kişilerin iş hayatları birçok bakımdan yıkıcı süreçlere sahne olur. Bu kişilerin başkalarına hükmetme ve onları kontrol etme ihtiyacı, onları motive eden en önemli güdüdür. Bu durum iş arkadaşları ve yöneticilerle olan ilişkilerine doğrudan yansır. Çevresindekileri kendine boyun eğmeye zorlayan bu kişiler, bazen fiziksel veya psikolojik şiddete bile başvurmaktan geri durmazlar.

Kötü huylu narsisistik kişilik özellikleri taşıyanlar, istedikleri zaman nazik olmayı başarırlar. Ancak egemenlikleri tehdit altında olduğunda durum değişir. Nitekim kişilik ve davranış bozuklukları bu tür durumlarda kendini hemen belli eder. Bu tür durumlarda çok kolay bir şekilde yalan söyleyip saldırganlık gösterirler. Bu tür kişiler yönetici pozisyonuna geldiğinde, çalışanların yaşadığı korku ve endişe duygusu artar. Bu yüzden malign kişilik yapısı taşıyan bireylere karşı farkındalıkları artırmak gerekir.

İş hayatında kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu taşıyanlarla çalışmak son derece zordur. Bu tür yöneticilerle birlikte çalışmak zorunda kalanlar, zaman içinde farklı şiddet yöntemlerine maruz kalır. Örneğin korkutma, aldatma veya zorbalık bunlar arasında öne çıkanlarıdır. Kurbanlar bu tür davranışlardan dolayı derin psikolojik bunalımlar yaşayabilir. İş ortamında gerekli önlemler alınmadığında ise işyeri adeta bir savaş alanı haline gelir. Bu tür işletmelerde sağlıklı ve verimli şekilde çalışma olanağı yoktur.

Kötü Huylu Narsisizmin Nedenleri

Diğer kişilik bozukluğu türlerinde olduğu gibi, kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğunun da farklı nedenleri vardır. Bunlar arasında en önemlileri genetik faktörler, çocukluk travmaları ve istismar ile ebeveynlerin etkisidir. Genetik yatkınlıklar ile çarpık psikoloji ve toksik yetiştirme özellikleri birleştiğinde kalıtsal ve çevresel etkiler çok daha güçlü belirtilere yol açar. 

Genetik Faktörler

Bazı araştırma verileri, narsistik PD ve kötü huylu narsisizm gibi kişilik bozukluklarının kalıtsal faktörleri olduğunu göstermektedir. Kişinin aile geçmişinde kişilik bozuklukları veya diğer ruhsal bozuklukların olması riskleri artırır. Kişinin akrabaları veya ebeveynlerinden miras aldığı kişilik özellikleri, malignant bozukluğun nedenleri arasında önemli unsurlardır. 

Çocukluk Travması ve İstismar

Çocukluk travması yaşayan erkek çocuklarında kötü huylu narsisizm gelişme riski yüksektir. Bu travmalar fiziksel, cinsel veya duygusal istismar şeklinde olabilir. Nitekim ihmal edilen veya istismara uğrayan çocuklarda zayıflık veya önemsizlik gibi duygular artış gösterir. Bu duygularla başa çıkma stratejisi olarak narsisistik özelliklerin gelişmesi mümkündür. Bu özellikler çoğu zaman akran zorbalığının örnekleri için zemin yaratır. Zamanla kişinin karakterinin bir parçası haline gelerek ilişkilerde zararlı narsisizm örnekleri ortaya çıkarır.

Ebeveyn Etkisi

Kötü huylu narsisistik kişilik yapısı içinde ebeveynlik yoluyla sosyalleşme süreci de önemli bir role sahiptir. Nitekim sürekli ve aşırı ödüllendirilen çocuklarda riskler artar. Veya kendilerine çok sık özel ve eşsiz oldukları söylenen çocuklarda narsisistik kişilik bozukluğu gelişimi daha fazladır. Öte yandan eleştirilen, sert veya öngörülemez disiplin uygulanan çocuklarda da bu eğilimler artar. Çaresizlik ve/veya yetersizlikle başa çıkmanın bir yolu olarak kişi küçük yaşlardan itibaren kötü huylu narsisistik kişilik özellikleri geliştirebilir. 

Kötü Huylu Narsisistik Kişilik Bozukluğu İçin Terapi Desteği 

Kişilik bozukluğu çeşitleri arasında en tehlikelilerinden biri olan kötü huylu narsisistik kişilik bozukluğu, kişinin ve çevresindekilerin yaşamını altüst eder. Bu yüzden bu sorunla başa çıkmak oldukça zordur. Çünkü hasta, bu durumu kolay kolay kabul etmez ve davranış değişikliğine yaklaşmaz. Kötü huylu narsisizmin tedavisindeki en önemli zorluk, kişinin bu bozukluğa sahip olduğunu neredeyse hiç fark etmemesidir.

Klinik narsisistler buyurgan ve kibirli oldukları için tedavi ve terapiye neredeyse hiç sıcak bakmaz. Hatta terapötik müdahaleyi kendi gündemlerine göre yönetmek isterler. Değişime direnç göstermeleri, davranış değişikliği yapmalarını zorlaştırır. Bununla birlikte, kişinin tedavi ve terapi desteği istemesi de sürecin kolay geçeceği anlamına gelmez. Nitekim tedavi süreci, çoğu narsistin doğuştan gelen güç ve kontrol arzularından kaynaklanan nedenlerden dolayı uzun sürer. 

Bu tür bir bozukluğa sahip kişiler için en uygun terapötik yaklaşım, psikodinamik terapi ile bilişsel-davranışçı terapidir. Özellikle saldırganlık odağındaki bozukluklar için psikodinamik terapi yaklaşımı daha uygundur. Düşmanca tutum ve davranışlar için ise bilişsel-davranışçı terapi yaklaşımı tercih edilebilir. Bununla birlikte terapinin başarısı, çoğunlukla kişinin değişme ve kendisi ve/veya davranışları üzerinde çalışma isteğine ve hazırlığına bağlıdır. Ayrıca mağdurlar için de farklı terapi desteklerinden bahsetmek mümkündür. Bu konuda en doğru bilgi ve yönlendirmeler için uzman psikologlara başvurabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgilendirme


Emin Terapi Merkezi tektir.
Aynı isimde olan websitelerinin, medya hesaplarının sahte olabileceği durumuyla itibar etmeyiniz...

Bu kapanacak 20 saniye

× Nasıl yardımcı olabilirim?